Opening Toeristisch Informatiepunt (TIP) in Stadsboerderij Vredebest in Nieuwpoort

Vanmorgen, 15 april 2022, werd het Toeristisch Informatiepunt (TIP) in Stadsboerderij Vredebest in Nieuwpoort geopend. Onder een stralende zon en met veel belangstellenden waren er diverse sprekers waaronder voormalig burgemeester van der Borg.
Hij ging even terug in de tijd naar de oorsprong van de stadsboerderij. Rond 1930 werden er in Nieuwpoort nog 15 boerderijen binnen het stadje agrarisch gebruikt. De laatste nog in gebruik zijnde boerderij was Vredebest. De laatste bewoners van de boerderij waren broer en zus Willem en Rozina Rozendaal. Tot 1999 hadden zij hier een kaasboerderij en hielden zij koeien, varkens en paarden. Willem Rozendaal is in 1998 overleden en Rozien in november 2018. Wim en Rozien hebben hun hele leven op de boerderij gewoond. Na 1960 zijn er geen grote aanpassingen meer gedaan.

De Historische Kring Nieuwpoort heeft in 2020 stadsboerderij Vredebest geërfd van de laatste bewoners.
Wie op een dag naar Nieuwpoort komt als TIP gesloten is hoeft niet meteen rechtsomkeer te maken. Door o.a. de steun van de ondernemersvereniging Langerak-Nieuwpoort zijn er de zogenaamde ‘stapstenen’ gelegd. Door de 64 stenen te volgen maakt u een mooie wandeling door het vestingstadje. Voor de kinderen is er een puzzeltocht van gemaakt.

Voor de officiële opening had burgemeester Segers nog een cadeautje meegebracht. Als mensen Nieuwpoort binnen komen zien ze heel veel vlaggen, maar één ontbrak er volgens de burgemeester nog. Een vlag die aan de toeristen duidelijk maakt waar er informatie te verkrijgen is. Deze twee vlaggen werden door Dhr. van der Borg in ontvangst genomen. Na een mooie speech was het dan tijd om de dichtgeplakte deur van stadsboerderij Vredebest met een oude spade open te maken. 
Het Toeristisch Informatiepunt is in de oude woonkamer van de boerderij gevestigd. De TIP is het perfecte start- én eindpunt om Nieuwpoort en de regio te ontdekken. Een team van vrijwilligers staat klaar om zowel bezoekers als inwoners te vertellen over alles wat Nieuwpoort te bieden heeft! De TIP Nieuwpoort vindt u aan de Binnenhaven 24 te Nieuwpoort.
De TIP is te bereiken via info@stadsboerderijvredebest.nl

Het TIP is mogelijk gemaakt mede dankzij de subsidie die de gemeente Molenlanden beschikbaar stelde voor initiatieven op het gebied van recreatie, toerisme, cultuur en landschap in de gemeente of regio.


Foto : https://stadsboerderijvredebest.nl/