Foto: Boerderij Noordelicht

Maandag 11 april is het dan eindelijk zover, de bekendmaking van “De lekkerste streek van Nederland” en “Streekproduct van het Jaar”. 

Vanuit iedere regio met erkende streekproducten in Nederland zijn een 3-tal streekproducten aangedragen die aan deze landelijke verkiezing deelnemen.
Streekeigen Producten Nederland (SPN) is de organisator van deze verkiezing en pakt landelijk de campagne op i.s.m. Dutch Cuisine, Slow Food en Chefs in de regio’s. Zij zullen met deze producten een verrassend en innovatief gerecht maken met een duidelijke link naar de streek. Een lokaal gerecht met lokale producten. Uiteindelijk zal een jury bepalen welk gerecht, en dus welke streek de winnaar is.

De Stichting Groene Hart Streekproducten heeft drie producten aangedragen die er voor gaan zorgen dat het Groene Hart een gooi gaat doen naar de titel “Lekkerste Streek van Nederland”.
Boerderij Noordelicht uit Noordeloos maakt kans op de titel “Streekproduct van het jaar”. De Stichting Groene Hart Streekproducten heeft de Wilde Weide Demeter Oude Kaas aangemeld.

De kaas heeft een vol bouquet aan smaak. Ze is bereid in mei 2020 uit melk afkomstig van blaarkopkoeien die in kruidrijk grasland graasden. Blaarkoppen worden al eeuwen geroemd om de melk die ze produceren. Hun melk heeft de goede vet-/eiwitverhouding. En het eiwit heeft de juiste samenstelling voor het maken van een goede kaas.

Door hun eigenschap om zowel melk als vlees te produceren kunnen ze met een sober rantsoen goed uit de voeten. Ze blijven goed in conditie in een bloeiende weide. De variatie aan kruiden zorgt niet alleen voor een goede gezondheid van de blaarkopkoeien maar ook voor een rijke smaakbeleving bij het eten van de kaas. Dit komt het meest tot uiting bij de oude kaas. De rauwmelkse bereiding van de kaas zorgt ervoor dat alle smaakstoffen die in de melk zitten ook in de kaas te vinden zijn.

Door de natuurlijke rijping op de boerderij krijgt Wilde Weide Demeter Oude Kaas de tijd om de smaak tot volle wasdom te laten komen. Met het werken volgens de voorschriften van Demeter Landbouw wordt dit alles ondersteund. Door geen kunstmest en pesticiden te gebruiken krijgt de natuur alle kans om zich te ontwikkelen. Stromest bevordert het bodemleven en daarmee de productie van gras, klaver en kruiden. De horens van de koeien zorgen ervoor dat de mineralenbalans van de koeien in evenwicht blijft.

Boerderij Noordelicht is de biologisch-dyna­mische kaasboerderij van Maria en Kees van Gaalen. Ondernemende mensen met een hart voor dieren en liefde voor hun producten.­ Kaasboerderijen zijn er volop. Biologisch boeren is al lang geen uitzondering meer. Maar een biologisch-dyna­mische kaasmakerij in een moderne onder architectuur gebouwde boerenhofstede kun je zonder meer uniek noemen. 

Zelf de kaas proeven? Iedere vrijdagmiddag van 13:15 tot 18:00 uur
is de verkoop vanaf de boerderij, 
Gorissenweg 1
4225 ST Noordeloos

Progressief Molenlanden wenst Maria en Kees van Gaalen heel veel succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *