GEEN TWEEDE GRONINGEN VOOR BEWONERS LEKDIJK

In april is  grote onrust ontstaan bij bewoners van de Lekdijk  tussen Nieuw-Lekkerland en Groot-Ammers. Uit onderzoek van professor van Baars is gebleken, dat er geen goede risicoanalyse is opgesteld bij het plaatsen van boorpalen op de Lekdijk bij de dijkversterkingswerkzaamheden. Daardoor is  er een gevaar, dat de dijk bij hoogwater doorbreekt. De gevolgen daarvan zouden rampzalig zijn.  Het bestuur van het waterschap heeft nu nader advies gevraagd bij onderzoeksinstituut Deltares.

Progressief Molenlanden deelt de onrust van de dijkbewoners en meent, dat een grondig onderzoek noodzakelijk is. De veiligheid van de bewoners nabij de Lekdijk staat voorop.  Progressief Molenlanden zal dit proces kritisch blijven volgen.

Daarnaast zijn er bij de bewoners vele klachten over de grondverschuivingen in de dijk, waar al op diverse scheuren in het wegdek zijn ontstaan. Bovendien worden de bewoners geconfronteerd net verzakkingen van hun woningen dan wel woningen, die juist omhoog zijn gegaan als gevolg van gestegen grondwater.  Die problemen worden volgens van Baars veroorzaakt door de dijkversterkingsoperatie. Bewoners klagen, dat de schadeafhandeling zeer traag verloopt en de geboden schadevergoedingen absoluut niet in reële verhouding staan tot de geleden schade Er is sprake van scheuren in woningen en het stutten van kelders.  Het lijkt erop, dat de door het waterschap voorgestelde maatregelen niet meer dan symptoombestrijding is en de werkelijke oorzaken niet worden aangepakt.

Progressief Molenlanden vindt, dat bewoners niet in de steek gelaten mogen worden en pleit voor een grondig onderzoek naar de schade door een onafhankelijke instantie en dat flexibel en welwillend wordt omgegaan met de vraag of de schade is veroorzaakt door de dijkversterkingsoperatie. De bewoners zitten niet te wachten op een traject, zoals wij dat inmiddels kennen vanuit de aardbevingen in Groningen.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

© 2020 Progressief Molenlanden | Website door Rik de Regt

Laatste nieuws

Font Size: 16px
High Contrast: offon