Starterslening bereikbaar voor meer woonstarters!

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        De gemeenteraad van Molenlanden heeft op 2 maart 2021 besloten om de starterslening voor heel Molenlanden in te stellen. De voormalige gemeente Molenwaard had al een starterslening, de voormalige gemeente Giessenlanden niet meer. Vandaar dit voorstel.

De starterslening overbrugt het verschil tussen de prijs van de woning en het maximale bedrag dat bij de bank geleend kan worden. De starterslening is bedoeld als “zetje in de rug” voor starters op de woningmarkt die daarmee de benodigde middelen krijgen om hun eerste koopwoning te financieren. Een starter mag op het moment van aanvraag maximaal 40 jaar oud zijn.

Het voorstel van het college ging uit van een maximale aankoopprijs van de woning van €250.000,= (inclusief verbeterkosten en meerwerk).

Progressief Molenlanden (PM) is van mening dat gezien de hoge huizenprijzen in Molenlanden dit aankoopbedrag omhoog moet. Hierdoor kunnen meer woningen met een starterslening worden aangekocht. Wij hebben daarom samen met andere partijen een voorstel ingediend om de maximale aankoopprijs te verhogen naar €275.000,=  .

In het collegevoorstel was een starterslening uitsluitend beschikbaar voor inwoners van Molenlanden. Ook kinderen van Molenlanders die minimaal 3 jaar in onze gemeente hebben gewoond en die binnen een jaar na het beëindigen van een studie een woning kopen komen in het collegevoorstel in aanmerking voor de starterslening.

Wij vinden deze “terugkeerregelïng te strak en teveel gericht op 1 groep. Wij hebben daarom samen met andere partijen voorgesteld om de starterslening beschikbaar te stellen voor oud- inwoners die gedurende de afgelopen 15 jaar minimaal 7 jaar aaneengesloten in Molenanden hebben gewoond.

Beide voorstellen zijn aangenomen met steun van PM, Christen Unie, CDA en DoeMee! Hierdoor kunnen meer jongeren van de regeling gebruik maken.

PM beseft de starterslening niet “de oplossing” is voor jongeren die een woning willen kopen. Dat is toch echt goedkoop bouwen. Maar zo lang er geen woningmarkt is die aansluit bij de woonwensen van jongeren, zullen we met dit soort hulpmiddelen moeten werken.

Overigens: SGP en VVD stemden tegen de starterslening, omdat zij dit te risicovol vinden. PM vindt dat starterslening voldoende zekerheden in zich heeft om financiële problemen voor starters te voorkomen.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

© 2020 Progressief Molenlanden | Website door Rik de Regt

Laatste nieuws

Font Size: 16px
High Contrast: offon